We krijgen op het boerderijterras reacties dat de openingstijden op onze website helaas niet juist waren. Onze excuses hiervoor. Inmiddels zijn de openingstijden daar waar nodig aangepast aan de realiteit van heden. De website is helaas sinds begin dit jaar niet echt aan de orde geweest, omdat wij de asbestdaken van de schuur en de varkensstal hebben gesaneerd dit voorjaar. In de hoop en verwachting dat het voorjaar droog zou zijn hebben we voor het voorseizoen gekozen, maar helaas was de realiteit anders. We hebben dan ook veel meer werk gehad om alles weer tijdig op orde te krijgen, maar het resultaat mag er dan ook echt zijn! Het museum heeft veel meer ruimte gekregen en we hebben zelfs zitplaatsen extra toegevoegd, zodat we straks ook bij mindere weersomstandigheden open kunnen zijn. Dit seizoen zijn we slechts van juni tot en met augustus open! We zijn alleen in het weekend en speciale feestdagen voor individuele bezoekers open van 13.00 tot 17.30 uur ongeveer. Gedurende weekdagen zijn wij ook op aanvraag open voor groepen vanaf 8 personen. Bel ons wel tijdig, mede vanwege het gebak! Kom onze "nieuwe" schuur met Kingspan dakbedekking bewonderen...het is prachtig geworden...vinden wij!
Het nieuwe jaar is alweer begonnen en de eerste aanvragen en zelfs boekingen van de bed and breakfast en groepen komen binnen! Dit terwijl we nog niet in de gelegenheid zijn geweest aan te geven wat onze planning voor 2024 is. Het boerderijterras van Natuurboerderij Ondersteboven is gedurende het nieuwe seizoen helaas beperkt geopend voor individuele bezoekers. Dit seizoen (juni tot en met augustus!) zijn wij alleen bij mooi weer open op zaterdag en zondag en speciale feestdagen van 13.00 tot 17.30 uur ongeveer. Naar verwachting het komend seizoen ook bij minder weer, omdat we zitplaatsen in het museum hebben ingericht. Voor groepen (vanaf 8 personen) zijn we (bij mooi weer) zomogelijk op tijdige afspraak vooraf open. Dit uiteraard mede vanwege de beschikbaarheid van gebak! Dit seizoen zijn we helaas de gehele maand september gesloten vanwege andere bezigheden. Dit jaar dus een korter seizoen dan andere jaren! Het museum is uiteraard ook open tijdens terrasdagen, maar tevens op afspraak. De bed and breakfast is geopend in de maanden juni, juli en augustus en boekingen kunnen bij voorkeur worden gedaan via de website van www.bedandbreakfast.nl. Uiteraard kan ook gebeld (00.31.6.24598174) of gemaild (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) worden. Ook in 2024 zijn wij weer een gastadres voor Vrienden op de Fiets. In 2024 hebben wij een speciale dag gereserveerd voor "de 12e familievismiddag" op de derde zaterdag van augustus (17 augustus 2024). We zijn dan helaas niet geopend voor publiek! De traditionele 2e zaterdag van september (14 september 2024) voor de 9e d'Ossekoppen (trim & wandel) loop kan dit jaar helaas geen doorgang vinden. Mogelijk wordt hiervoor een alternatieve datum ingepland. We hopen en rekenen op een mooi en gezellig seizoen! Tot gauw!
Sinds begin vorig jaar lopen er pauwen op onze boerderij. Dat heeft nogal wat voeten in aarde gehad moeten wij bekennen! De pauwen komen van een voormalige vrijstaande boerderij in Etten-Leur. De eigenares op leeftijd had ons gevraagd of wij plek hadden voor maar liefst vier pauwen (twee mannetjes en twee vrouwtjes). Pauwlus en Polleke heetten de mannen, Paula en Paulientje de vrouwtjes. De vrijstaande boerderij in Etten-Leur is in de loop der jaren onderdeel geworden van een woonwijk en de "buurt" vond de pauwen nogal "storend" en stapte naar de rechter...helaas met succes, maar dat had meer te maken met te weinig weerstand. Toen we de pauwen naar de boerderij haalden waren we Pauwlus en Paula al snel kwijt. We vonden ze terug is de natuurakkers en op het nabijgelegen Zeedorp. Van de vangst van Pauwlus is op YouTube een mooi filmpje van Omroep Zeeland te vinden! Paula kwam op eigen houtje terug, maar was binnen 24 uur weer verdwenen. Haar hebben we nooit terug kunnen vinden. Paulientje had naar alle waarschijnlijkheid veel last van heimwee en is helaas inmiddels overleden. POauwlus en Polleke maken het goed, maar missen hun vrouwtjes. Daar moet nog wel iets op gevonden worden!
Het is eindelijk zover...Natuurboerderij Ondersteboven is nu formeel een zelfstandige afdeling (een dependance) van het Museum Hulst! Eigenlijk zijn we al het hele vorige jaar aangesloten, maar het heeft wel een jaar geduurd alvorens een 500-tal extra artikelen uit diverse depots een plaats hebben gekregen in onze schuur. Door de verhuizing van het museum naar een nieuw pand en de modernisering zijn veel vertrouwde artikelen in een depot beland. Veel van die artikelen hebben inmiddels een passende plaats in onze schuur gekregen. En daar blijft het beslist niet bij, want in de depots zijn nog heel veel meer artikelen te vinden, die een mooiere plek dan een depot verdienen. Daartoe moet in de schuur een tweede vloer beschikbaar en bereikbaar worden gemaakt en daarvoor is de bouw van een brug tussen de eerste en de tweede vloer noodzakelijk. Die brug staat gepland voor het eerste kwartaal van 2024 en wordt mede gefinancierd door de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten, die ook eigenaar zijn van veel artikelen, die een plaats in onze schuur hebben gekregen het afgelopen jaar. Ben je benieuwd naar de nieuwe plek, kom dan beslist kijken. Als het boerderijterras is geopend ben je uiteraard ook welkom in de schuur om die artikelen te bewonderen. Wil je buiten deze tijden kijken, schroom dan niet, maar neem voor de zekerheid even contact op..met name als je met een groep komt kijken! Momenteel is de toegang gratis, maar er komt vast en zeker een opvallende plek voor een eigen bijdrage!
Sinds kort wordt alle "poelen" in Nederland in kaart gebracht (zie www.poelen.nu). Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) is op zoek naar vrijwilligers om de poelen in kaart te brengen en te gaan monitoren. Het project wordt geleid door Sam Janse van SLZ (06-57613096, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Op Natuurboerderij Ondersteboven bevinden zich inmiddels vier "poelen" en een vijfde komt er aan. Er wordt een stuw aangebracht om het regenwater voor langere tijd in de sloten rondom het weiland vast te houden. De naamgeving "poelen" is een ruim begrip voor allerlei waterpartijen. Door het beter in kaart brengen van de naar schatting 20.000 "poelen" in Nederland ontstaat een beter inzicht in de staat ervan en kunnen plannen worden gesmeed ter verbetering. Wij hebben inmiddels voor de "poelen" op onze boerderij en de directe nabijheid daarvan een vrijwilligster gevonden in Zulema Beloso, een van oorsprong Spaanse ecologe in opleiding. We hebben inmiddels een "fuik" en een "schepnet" om te kunnen voldoen aan de noodzakelijk hygiëne eisen om te voorkomen dat ongewenste flora en fauna wordt overgebracht van de ene "poel" naar de andere. Het project staat met name ook in het teken van de kamsalamander en de rugstreeppad! Onlangs is het "poelen" project van start gegaan in een workshop op Zaamslag. Deze workshop wordt voor alle belangstellenden herhaald op onze boerderij op zaterdag 24 juni aanstaande (van 10.00-15.00 uur). Noteer alvast in jullie agenda's!
Het Fiets-Voet veer Perkpolder-Hansweert vaart niet deze zomer! ATOL (www.de-atol.nl) De Onderneming kan niet aanleggen in Hansweert; de aanlegsteiger in deze zomer niet bereikbaar. Voor "Vrienden op de Fiets" is dat een aderlating, want de overtocht kan dan niet in deze regio. Met de bus vanaf Terneuzen kan dat alleen na reservering vooraf en slechts zeer beperkt!
Jawel, de kogel is door de kerk! Het natuurgebied van Boerderij Ondersteboven wordt maximaal vergroot met ruim 9 hectare! Naast de vertrouwde 7 hectare PARTRIDGE akkers, vier poelen, een heuse 300 meter keverbank worden twee vogelakkers aan de flanken toegevoegd. Hierdoor wordt de boerderij omgetoverd tot een volledige natuurboerderij en kan de naam voortaan Natuurboerderij Ondersteboven worden. Samen met het cluster aangesloten bedrijven zijn we dan goed voor een prachtig natuurgebied in onze polders; de moeite van het bezoeken waard via "het Ommetje van Ossenisse-Zeedorp, eventueel gecombineerd met een bezoekje aan ons boerderijterras en/of een groepsexcursie met koffie/thee met gebak of een eenvoudige lunch gedurende het seizoen. Informeer naar onze mogelijkheden!
Op 1 februari 2023 wordt de Watersnoodramp van 1953 weer herdacht om 15.00 uur bij het Watersnoodmonument onder de zeedijk nabij Walsoorden. Paul de Schipper, journalist en schrijver uit Yerseke, schreef onlangs een aantal artikelen over de ramp in Zeeuws-Vlaanderen (zie zijn Facebook pagina). Dit temeer omdat het dit jaar 70 jaar geleden is en omdat over de verhalen aan deze kant van de Westerschelde relatief weinig is geschreven. Onder de titels "het einde der tijden" en "de zee was voller dan de dijken hoog" beschrijft hij de angstige momenten ook voor de bewoners van Ossenisse, Zeedorp en directe omgeving. Beslist de moeite van het lezen waard!
Het is alweer het 33e jaar (joar) dat de carnavalsvereniging van Ossenisse-Zeedorp een jaarlijks terugkerend evenement organiseert. Dit jaar is de optocht (zoals altijd) een week na het landelijke carnaval op zondag 26 februari 2023. Wie had verwacht dat het Snisse carnaval het zo lang zou volhouden. Eind jaren 80 van de vorige eeuw werd café Herberg de Jachthoorn in de Kipstraat gebouwd onder leiding van Frans Pots. Daar werd een heus plan gesmeed. Tot voor kort was er jaarlijks een optocht in Kieldrecht de week na carnaval, maar die was juist op-gehouden te bestaan. Wat begon als "een rondje op de Snis" werd al gauw een groot succes. De 1e Prinses werd Agnes Stoel van de boerderij van Stoel uit de Dorpsstraat waar ook de eerste wagen werd gebouwd. De volgende wagen werd gebouwd in de schuur van de familie Valckx aan de Lageweg nr. 35. Er werd een prachtige boot gebouwd voor de prinsessen vanwege de band van Ossenisse-Zeedorp met de zee. Zo begon een nieuwe traditie, die tot op de dag van vandaag een jaarlijkse bron is van gezelligheid.
Het seizoen 2023 komt er aan; de dagen worden alweer langer! Ook in 2023 stellen we de kalenders voor de B&B weer open medio mei vanaf Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei 2023 tot en met 1 oktober 2023. In de kamers is nauwelijks iets veranderd ten opzichte van vorig jaar. We hebben formeel nog steeds twee kamers "In d'n Terf" (aparte zit- en slaapkamer met tweepersoons bed (queensize) en aparte, naastgelegen douche-toiletruimte op de begane grond) en "In d'n Juin" (gecombineerde zit-slaapkamer met stapelbed en aparte, naastgelegen douche-toiletruimte op de begane grond). Vaak worden deze kamers gecombineerd gehuurd door ouders met kinderen en hebben we daarvoor ook een arrangement beschikbaar. Om de familie of het gezin de gelegenheid te geven voltallig van onze locatie gebruik te maken hebben we ook nog een derde kamer achter de hand, die formeel echter alleen op aanvraag wordt aangeboden. Ook zijn we nog steeds aangesloten bij "Vrienden op de Fiets". Ten opzichte van eerdere jaren brengen we voortaan de toeristenbelasting apart in rekening omdat de Gemeente Hulst voornemens is dit tarief de komende jaren flink op te trekken. Voor 2023 is dat tarief gesteld op 80 eurocent per persoon per nacht. Gezien de hoge energiekosten brengen we voor "Vrienden op de Fiets" ook het laden van fietsen (weer) in rekening. Het B&B tarief voor Vrienden op de Fiets is voor het seizoen 2023 verhoogd naar 25 euro per persoon per dag. We wijzigen de verhuurvoorwaarden als volgt: bij het huren van een kamer voor slechts één dag gedurende de weekdagen maandag tot en met donderdag brengen we 10 euro opslag in rekening. Gedurende het weekend (vrijdag tot en met zondag) worden de kamers slechts voor minimaal twee nachten aaneengesloten verhuurd. Uiteraard hopen wij dat dit geen belemmeringen vormt voor een gezellige overnachting bij Boerderij Ondersteboven!
Ook in 2023 is ons boerderijterras voor individuele terrasbezoekers en groepen (vanaf 6 personen) weer geopend gedurende de zomermaanden. We openen in 2023 met Pinksteren en wel op vrijdag 26 mei 2023 om 13.00 uur om nog preciezer te zijn. Omdat het dan Pinksterweekend is zijn we ook gelijk open tot en met maandag 29 mei (2e Pinksterdag). Op zaterdag, zondag en maandag vanaf 11.00 uur. Gezellig om iedereen dan weer terug te zien! Het boerderijterras blijft dan geopend tot en met zondag 1 oktober 2023, dus eigenlijk van juni tot en met september. In juni en september zijn we in principe bij mooi weer open van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot ongeveer 17.30 uur. Gedurende de zomermaanden zijn we weer open van woensdag tot en met zondag, doordeweeks woensdag en donderdag vanaf 13.00 uur en van vrijdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur. Voor groepen vanaf 8 personen zijn we op aanvraag gedurende de maanden mei tot en met september op verzoek in principe ook open, tenzij we niet kunnen op die dag(en). Voor groepen geldt sowieso tijdig (minimaal een dag voorafgaand) aanvragen in verband met gebak en/of ijs. De menukaart voor het boerderijterras blijft in grote lijnen onveranderd met als belangrijkste ingrediënt uiteraard het tweede kopje koffie of thee gratis. Dat prijs gaat echter vanaf 2023 wel omhoog naar 2 euro, ook voor koffie verkeerd en cafeïnevrije. Wellicht ten overvloede melden we ook hier dat het tweede gratis kopje alleen geldt indien dit hetzelfde blijft. Op de kaart staat Annie's of Arnold's (appel)gebak, maar zoals jullie wel weten hebben we veelal ook andere lekkernijen, zoals de vertrouwde advocaat karamel taart, dus vraag beslist naar het dagaanbod als dat al niet op de poezenborden staat. Wij hebben er nu al reuze zin in! PS. Omdat nogal wat inkoopprijzen zijn verhoogd de laatste tijd houden we ons het recht voor waar nodig, ook tussentijds, aanpassingen te maken!
Na de succesvolle historische rondleiding (wandeling) op 2e Paasdag 2022 met als onderwerp de herbergen en café's van Ossenisse-Zeedorp in de 19e en 20e eeuw is inmiddels een tweede rondleiding in voorbereiding.Het onderwerp van deze rondleiding betreft de polders en boerderijen van Ossenisse-Zeedorp en is met name gebaseerd op het bekende Boerderijenboek van het Land van Hulst. In tegenstelling tot dit boek staat nu veelleer de onderlinge relatie tussen de diverse bewoners van die boerderijen centraal. Ook dit keer is het niet zozeer de accuraatheid van het onderzoek, maar met name de discussie die daaruit voortkomt het meest belangrijk. Op deze manier ontstaat een steeds beter inzicht in "onze" voorouders, wie zij waren en wat zij zoals deden. De startlocatie is dit keer niet Hof ter Nesse, maar Boerderij Ondersteboven. De rondleiding zal bestaan uit een rondrit met de zonnetrein van 18,5 kilometer door 5 polders, langs 52 boerderijen, waar totaal meer dan 380 families hebben gewoond en geleefd. Inschrijven (maximaal 22 deelnemers per rondleiding (10.00-11.30 uur of 14.00-15.30 uur) via Francine Schoeters of Arnold Mannaert (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / +31.6.54750840). Het inschrijfgeld is 7 euro 50 per persoon, voor koffie/thee vooraf en achteraf koffie/thee/frisdrank met gebak). Het afgelopen jaar deden ongeveer 35 deelnemers mee met de wandeling in en om het dorp en verscheen ook een fraai boekje van die wandeling. Ook dit jaar wordt gewerkt aan een samenvattend boekje (10 euro per stuk) voor een mooie eigen fietsroute van 18,5 kilometer. We rekenen ook nu weer op veel deelnemers!
Het belooft een spannend jaar te worden voor Ossenisse-Zeedorp. Sinds een aantal jaren loopt er een project onder leiding van het Grenspark Goot Saeftinghe om een aantal plaatsen langs de Westerschelde als ankerplaats voor het huidig en toekomstig toerisme in de regio te ondersteunen. Op de (anker)dorpen Ossenisse, Kreverhille, Walsoorden, Paal en Emmadorp wordt een "brug" (toegang) geslagen tussen de Westerschelde en de dorpen aan de andere zijde van de Scheldedijk. In Ossenisse betekent dit in grote lijnen dat het gevoel van de vroegere haven aan Zeedorp wordt geaccentueerd door een fraaie dijkovergang en kleine pier in de Westerschelde. In de eerste helft van de 20e eeuw werden met name bieten via binnenvaartschepen getransporteerd naar de suikerfabrieken in Sas van Gent en Dinteloord. Gedurende 2023 zijn de eerste daadwerkelijke werkzaamheden gepland. We zijn benieuwd naar het resultaat!