Boerderij Ondersteboven

Rust en ruimte, zover het oog reikt

Nieuws en Evenementen

Poelen 2023

Sinds kort wordt alle "poelen" in Nederland in kaart gebracht (zie www.poelen.nu). Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) is op zoek naar vrijwilligers om de poelen in kaart te brengen en te gaan monitoren. Het project wordt geleid door Sam Janse van SLZ (06-57613096, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Op Natuurboerderij Ondersteboven bevinden zich inmiddels vier "poelen" en een vijfde komt er aan. Er wordt een stuw aangebracht om het regenwater voor langere tijd in de sloten rondom het weiland vast te houden. De naamgeving "poelen" is een ruim begrip voor allerlei waterpartijen. Door het beter in kaart brengen van de naar schatting 20.000 "poelen" in Nederland ontstaat een beter inzicht in de staat ervan en kunnen plannen worden gesmeed ter verbetering. Wij hebben inmiddels voor de "poelen" op onze boerderij en de directe nabijheid daarvan een vrijwilligster gevonden in Zulema Beloso, een van oorsprong Spaanse ecologe in opleiding. We hebben inmiddels een "fuik" en een "schepnet" om te kunnen voldoen aan de noodzakelijk hygiëne eisen om te voorkomen dat ongewenste flora en fauna wordt overgebracht van de ene "poel" naar de andere. Het project staat met name ook in het teken van de kamsalamander en de rugstreeppad! Onlangs is het "poelen" project van start gegaan in een workshop op Zaamslag. Deze workshop wordt voor alle belangstellenden herhaald op onze boerderij op zaterdag 24 juni aanstaande (van 10.00-15.00 uur). Noteer alvast in jullie agenda's!

Fietsvoetveer 2023

Het Fiets-Voet veer Perkpolder-Hansweert vaart niet deze zomer! ATOL (www.de-atol.nl) De Onderneming kan niet aanleggen in Hansweert; de aanlegsteiger in deze zomer niet bereikbaar. Voor "Vrienden op de Fiets" is dat een aderlating, want de overtocht kan dan niet in deze regio. Met de bus vanaf Terneuzen kan dat alleen na reservering vooraf en slechts zeer beperkt!

Natuurboerderij Ondersteboven 2023

Jawel, de kogel is door de kerk! Het natuurgebied van Boerderij Ondersteboven wordt maximaal vergroot met ruim 9 hectare! Naast de vertrouwde 7 hectare PARTRIDGE akkers, vier poelen, een heuse 300 meter keverbank worden twee vogelakkers aan de flanken toegevoegd. Hierdoor wordt de boerderij omgetoverd tot een volledige natuurboerderij en kan de naam voortaan Natuurboerderij Ondersteboven worden. Samen met het cluster aangesloten bedrijven zijn we dan goed voor een prachtig natuurgebied in onze polders; de moeite van het bezoeken waard via "het Ommetje van Ossenisse-Zeedorp, eventueel gecombineerd met een bezoekje aan ons boerderijterras en/of een groepsexcursie met koffie/thee met gebak of een eenvoudige lunch gedurende het seizoen. Informeer naar onze mogelijkheden!

Watersnood (1953) herdenking 2023

Op 1 februari 2023 wordt de Watersnoodramp van 1953 weer herdacht om 15.00 uur bij het Watersnoodmonument onder de zeedijk nabij Walsoorden. Paul de Schipper, journalist en schrijver uit Yerseke, schreef onlangs een aantal artikelen over de ramp in Zeeuws-Vlaanderen (zie zijn Facebook pagina). Dit temeer omdat het dit jaar 70 jaar geleden is en omdat over de verhalen aan deze kant van de Westerschelde relatief weinig is geschreven. Onder de titels "het einde der tijden" en "de zee was voller dan de dijken hoog" beschrijft hij de angstige momenten ook voor de bewoners van Ossenisse, Zeedorp en directe omgeving. Beslist de moeite van het lezen waard!

Carnaval 2023

Het is alweer het 33e jaar (joar) dat de carnavalsvereniging van Ossenisse-Zeedorp een jaarlijks terugkerend evenement organiseert. Dit jaar is de optocht (zoals altijd) een week na het landelijke carnaval op zondag 26 februari 2023. Wie had verwacht dat het Snisse carnaval het zo lang zou volhouden. Eind jaren 80 van de vorige eeuw werd café Herberg de Jachthoorn in de Kipstraat gebouwd onder leiding van Frans Pots. Daar werd een heus plan gesmeed. Tot voor kort was er jaarlijks een optocht in Kieldrecht de week na carnaval, maar die was juist op-gehouden te bestaan. Wat begon als "een rondje op de Snis" werd al gauw een groot succes. De 1e Prinses werd Agnes Stoel van de boerderij van Stoel uit de Dorpsstraat waar ook de eerste wagen werd gebouwd. De volgende wagen werd gebouwd in de schuur van de familie Valckx aan de Lageweg nr. 35. Er werd een prachtige boot gebouwd voor de prinsessen vanwege de band van Ossenisse-Zeedorp met de zee. Zo begon een nieuwe traditie, die tot op de dag van vandaag een jaarlijkse bron is van gezelligheid.

Bed and Breakfast 2023

Het seizoen 2023 komt er aan; de dagen worden alweer langer! Ook in 2023 stellen we de kalenders voor de B&B weer open medio mei vanaf Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei 2023 tot en met 1 oktober 2023. In de kamers is nauwelijks iets veranderd ten opzichte van vorig jaar. We hebben formeel nog steeds twee kamers "In d'n Terf" (aparte zit- en slaapkamer met tweepersoons bed (queensize) en aparte, naastgelegen douche-toiletruimte op de begane grond) en "In d'n Juin" (gecombineerde zit-slaapkamer met stapelbed en aparte, naastgelegen douche-toiletruimte op de begane grond). Vaak worden deze kamers gecombineerd gehuurd door ouders met kinderen en hebben we daarvoor ook een arrangement beschikbaar. Om de familie of het gezin de gelegenheid te geven voltallig van onze locatie gebruik te maken hebben we ook nog een derde kamer achter de hand, die formeel echter alleen op aanvraag wordt aangeboden. Ook zijn we nog steeds aangesloten bij "Vrienden op de Fiets". Ten opzichte van eerdere jaren brengen we voortaan de toeristenbelasting apart in rekening omdat de Gemeente Hulst voornemens is dit tarief de komende jaren flink op te trekken. Voor 2023 is dat tarief gesteld op 80 eurocent per persoon per nacht. Gezien de hoge energiekosten brengen we voor "Vrienden op de Fiets" ook het laden van fietsen (weer) in rekening. Het B&B tarief voor Vrienden op de Fiets is voor het seizoen 2023 verhoogd naar 25 euro per persoon per dag. We wijzigen de verhuurvoorwaarden als volgt: bij het huren van een kamer voor slechts één dag gedurende de weekdagen maandag tot en met donderdag brengen we 10 euro opslag in rekening. Gedurende het weekend (vrijdag tot en met zondag) worden de kamers slechts voor minimaal twee nachten aaneengesloten verhuurd. Uiteraard hopen wij dat dit geen belemmeringen vormt voor een gezellige overnachting bij Boerderij Ondersteboven!

Boerderijterras 2023

Ook in 2023 is ons boerderijterras voor individuele terrasbezoekers en groepen (vanaf 6 personen) weer geopend gedurende de zomermaanden. We openen in 2023 met Pinksteren en wel op vrijdag 26 mei 2023 om 13.00 uur om nog preciezer te zijn. Omdat het dan Pinksterweekend is zijn we ook gelijk open tot en met maandag 29 mei (2e Pinksterdag). Op zaterdag, zondag en maandag vanaf 11.00 uur. Gezellig om iedereen dan weer terug te zien! Het boerderijterras blijft dan geopend tot en met zondag 1 oktober 2023, dus eigenlijk van juni tot en met september. In juni en september zijn we in principe bij mooi weer open van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot ongeveer 17.30 uur. Gedurende de zomermaanden zijn we weer open van woensdag tot en met zondag, doordeweeks woensdag en donderdag vanaf 13.00 uur en van vrijdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur. Voor groepen vanaf 8 personen zijn we op aanvraag gedurende de maanden mei tot en met september op verzoek in principe ook open, tenzij we niet kunnen op die dag(en). Voor groepen geldt sowieso tijdig (minimaal een dag voorafgaand) aanvragen in verband met gebak en/of ijs. De menukaart voor het boerderijterras blijft in grote lijnen onveranderd met als belangrijkste ingrediënt uiteraard het tweede kopje koffie of thee gratis. Dat prijs gaat echter vanaf 2023 wel omhoog naar 2 euro, ook voor koffie verkeerd en cafeïnevrije. Wellicht ten overvloede melden we ook hier dat het tweede gratis kopje alleen geldt indien dit hetzelfde blijft. Op de kaart staat Annie's of Arnold's (appel)gebak, maar zoals jullie wel weten hebben we veelal ook andere lekkernijen, zoals de vertrouwde advocaat karamel taart, dus vraag beslist naar het dagaanbod als dat al niet op de poezenborden staat. Wij hebben er nu al reuze zin in! PS. Omdat nogal wat inkoopprijzen zijn verhoogd de laatste tijd houden we ons het recht voor waar nodig, ook tussentijds, aanpassingen te maken!

2e Historische rondleiding 2023 "polders en boerderijen Ossenisse-Zeedorp"

Na de succesvolle historische rondleiding (wandeling) op 2e Paasdag 2022 met als onderwerp de herbergen en café's van Ossenisse-Zeedorp in de 19e en 20e eeuw is inmiddels een tweede rondleiding in voorbereiding.Het onderwerp van deze rondleiding betreft de polders en boerderijen van Ossenisse-Zeedorp en is met name gebaseerd op het bekende Boerderijenboek van het Land van Hulst. In tegenstelling tot dit boek staat nu veelleer de onderlinge relatie tussen de diverse bewoners van die boerderijen centraal. Ook dit keer is het niet zozeer de accuraatheid van het onderzoek, maar met name de discussie die daaruit voortkomt het meest belangrijk. Op deze manier ontstaat een steeds beter inzicht in "onze" voorouders, wie zij waren en wat zij zoals deden. De startlocatie is dit keer niet Hof ter Nesse, maar Boerderij Ondersteboven. De rondleiding zal bestaan uit een rondrit met de zonnetrein van 18,5 kilometer door 5 polders, langs 52 boerderijen, waar totaal meer dan 380 families hebben gewoond en geleefd. Inschrijven (maximaal 22 deelnemers per rondleiding (10.00-11.30 uur of 14.00-15.30 uur) via Francine Schoeters of Arnold Mannaert (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / +31.6.54750840). Het inschrijfgeld is 7 euro 50 per persoon, voor koffie/thee vooraf en achteraf koffie/thee/frisdrank met gebak). Het afgelopen jaar deden ongeveer 35 deelnemers mee met de wandeling in en om het dorp en verscheen ook een fraai boekje van die wandeling. Ook dit jaar wordt gewerkt aan een samenvattend boekje (10 euro per stuk) voor een mooie eigen fietsroute van 18,5 kilometer. We rekenen ook nu weer op veel deelnemers!

Versterk de Westerscheldekust 2023

Het belooft een spannend jaar te worden voor Ossenisse-Zeedorp. Sinds een aantal jaren loopt er een project onder leiding van het Grenspark Goot Saeftinghe om een aantal plaatsen langs de Westerschelde als ankerplaats voor het huidig en toekomstig toerisme in de regio te ondersteunen. Op de (anker)dorpen Ossenisse, Kreverhille, Walsoorden, Paal en Emmadorp wordt een "brug" (toegang) geslagen tussen de Westerschelde en de dorpen aan de andere zijde van de Scheldedijk. In Ossenisse betekent dit in grote lijnen dat het gevoel van de vroegere haven aan Zeedorp wordt geaccentueerd door een fraaie dijkovergang en kleine pier in de Westerschelde. In de eerste helft van de 20e eeuw werden met name bieten via binnenvaartschepen getransporteerd naar de suikerfabrieken in Sas van Gent en Dinteloord. Gedurende 2023 zijn de eerste daadwerkelijke werkzaamheden gepland. We zijn benieuwd naar het resultaat!

11e Familievis(mid)dag 2023

Jaarlijks, op de derde zaterdag van augustus, wordt de familievis(mid)dag georganiseerd. Op deze zaterdag is ons boerderijterras gesloten voor niet genodigden. Gedurende de middag wordt in de voormalige kreek een viswedstrijd georganiseerd met aansluitend een heuse prijsuitreiking en een BBQ met muzikale ondersteuning door DJ Esli van Heese. Jaarlijks kijken we hier naar uit, want het is langzaam maar zeker verworden tot een heuse familiereünie.

8e d'Ossekoppen (trim & wandel) loop 2023

Op de tweede zaterdag van september (dit jaar 9 september 2023) rekenen we weer op veel deelnemers aan de 8e d'Ossekoppen (trim & wandel) loop. Het evenement is tevens de openingsloop van het najaarscriterium van de Stichting Sport Promotie Zeeuws Vlaanderen (www.sspzvl.nl) over een aantal wedstrijden. Het parcours is ook dit jaar weer verdeeld in vier afstanden voor de kids, de korte afstand over ongeveer 6 km, de middelafstand over ongeveer 8 km en de lange afstand over ongeveer 11 km. Het inschrijfgeld staat vooralsnog op 5 euro per persoon en voor de kinderen rekenen we slechts 1 euro per kind. Eind januari vindt de jaarvergadering plaats waarin de datums definitief worden vastgesteld en het inschrijfgeld. Volg de website www.dossekoppenloop.wordpress.com en de facebook pagina van D'Ossekoppenloop voor nadere informatie. We hopen op betere weersvooruitzichten dan het afgelopen jaar, want toen was het tijdens de loop prachtig weer, maar waren de voorspellingen dramatisch. We hebben daardoor slechts 75 deelnemers, terwijl we normaliter tochop een veelvoud daarvan mochten rekenen. Niet getreurd...we gaan er weer voor rekenen op veel aanloop!

Nationale Tuinvogeltelling 2023

Het is (bijna) weer zover...de Nationale Tuinvogeltelling 2023 komt er weer aan! In het weekend van 27 tot en met 29 januari worden alle belangstellenden weer uitgenodigd om een half uurtje tuinvogels te helpen tellen. Op deze manier krijgt de vogelbescherming (www.vogelbescherming.nl) een goed inzicht in de gemiddelde stand van tuinvogels. Op de website van de vogelbescherming en onze Facebook pagina staan een tiental basiscursussen om de meest gebruikelijke tuinvogels te leren herkennen.Vanaf februari 2023 start ook Natuurpunt Waasland (Beveren en omstreken) ook met een beginnerscursus verdeeld over acht lessen (4 theorielessen en 4 excursies voor slechts 80 euro (niet leden). Bereid je alvast voor op de tuintelling door de tuinvogels trouw te voeren op een vaste plek. Binnen de kortste keren zie je diverse tuinvogels op de voerplek verschijnen en die plek kennen ze al gauw! Meld je snel aan voor de telling! Veel plezier met de Nationale Tuinvogeltelling!

1e Historische wandeling 2022

Op Zaterdag 16 april 2022 wordt de eerste historische wandeling in Ossenisse-Zeedorp georganiseerd. Ossenisse-Zeedorp heeft een "rijk" verleden; het is zaak om die levendig te houden. Tijdens deze eerste wandeling zoemen we in op de herbergen/café's die ons dorp in de afgelopen 150 jaar onderdak heeft gegeven. De wandeling begint en eindigt in het dorpshuis Hof ter Nesse in de Kipstraat en is ook toegankelijk voor oud-bewoners en belangstellenden. We vragen een kleine bijdrage van 2 euro 50 per persoon en aanmelden kan via email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We starten, na een korte inleiding, met een wandeling van ongeveer 3 km langs de meeste plaatsen waar oude café's hebben gestaan.; de wandeling duurt ongeveer 1 1/2 uur. Wie de wandeling niet kan of wil bijwonen is welkom in Hof ter Nesse, waar we de wandeling bespreken en waar vragen kunnen worden gesteld. De wandeling is het startschot voor de introductie van het stamboomcafé op Boerderij Ondersteboven. Gedurende de zomermaanden (juni tot en met september) wordt daar op de eerste donderdag van de maand een stamboommiddag georganiseerd van 13.00 tot 17.00 uur en kun je onder begeleiding nader stamboomonderzoek doen met tekst en uitleg. Deelname aan het stamboomcafé is in principe gratis, maar hapjes en drankjes zijn, indien gewenst, voor eigen rekening. Graag even aanmelden.

Doorlopende activiteiten

Foto selectie