Boerderij Ondersteboven

Rust en ruimte, zover het oog reikt

Nieuws en Evenementen

Bed and Breakfast 2023

Het seizoen 2023 komt er aan; de dagen worden alweer langer! Ook in 2023 stellen we de kalenders voor de B&B weer open medio mei vanaf Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei 2023 tot en met 1 oktober 2023. In de kamers is nauwelijks iets veranderd ten opzichte van vorig jaar. We hebben formeel nog steeds twee kamers "In d'n Terf" (aparte zit- en slaapkamer met tweepersoons bed (queensize) en aparte, naastgelegen douche-toiletruimte op de begane grond) en "In d'n Juin" (gecombineerde zit-slaapkamer met stapelbed en aparte, naastgelegen douche-toiletruimte op de begane grond). Vaak worden deze kamers gecombineerd gehuurd door ouders met kinderen en hebben we daarvoor ook een arrangement beschikbaar. Om de familie of het gezin de gelegenheid te geven voltallig van onze locatie gebruik te maken hebben we ook nog een derde kamer achter de hand, die formeel echter alleen op aanvraag wordt aangeboden. Ook zijn we nog steeds aangesloten bij "Vrienden op de Fiets". Ten opzichte van eerdere jaren brengen we voortaan de toeristenbelasting apart in rekening omdat de Gemeente Hulst voornemens is dit tarief de komende jaren flink op te trekken. Voor 2023 is dat tarief gesteld op 80 eurocent per persoon per nacht. Gezien de hoge energiekosten brengen we voor "Vrienden op de Fiets" ook het laden van fietsen (weer) in rekening. We wijzigen de verhuurvoorwaarden als volgt: bij het huren van een kamer voor slechts één dag gedurende de weekdagen maandag tot en met donderdag brengen we 10 euro opslag in rekening. Gedurende het weekend (vrijdag tot en met zondag) worden de kamers slechts voor minimaal twee nachten aaneengesloten verhuurd. Uiteraard hopen wij dat dit geen belemmeringen vormt voor een gezellige overnachting bij Boerderij Ondersteboven!

Boerderijterras 2023

Ook in 2023 is ons boerderijterras voor individuele terrasbezoekers en groepen (vanaf 6 personen) weer geopend gedurende de zomermaanden. We openen in 2023 met Pinksteren en wel op vrijdag 26 mei 2023 om 11.00 uur om nog preciezer te zijn. Omdat het dan Pinksterweekend is zijn we ook gelijk open tot en met maandag 29 mei (2e Pinksterdag). Gezellig om iedereen dan weer terug te zien! Het boerderijterras blijft dan geopend tot en met zondag 1 oktober 2023, dus eigenlijk van juni tot en met september. In juni en september zijn we in principe bij mooi weer open van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot ongeveer 17.30 uur. Gedurende de zomermaanden zijn we weer open van woensdag tot en met zondag, doordeweeks woensdag en donderdag vanaf 13.00 uur en van vrijdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur. Voor groepen vanaf 8 personen zijn we op aanvraag gedurende de maanden mei tot en met september op verzoek in principe ook open, tenzij we niet kunnen op die dag(en). Voor groepen geldt sowieso tijdig (minimaal een dag voorafgaand) aanvragen in verband met gebak en/of ijs. De menukaart voor het boerderijterras blijft in principe vooralsnog onveranderd met als belangrijkste ingrediënt uiteraard het tweede kopje koffie of thee gratis. Dat geldt echter vanaf 2023 niet meer voor koffie verkeerd en cafeïnevrije koffie, omdat we die steeds afzonderlijk moeten klaarmaken. Wellicht ten overvloede melden we ook hier dat het tweede gratis kopje alleen geldt indien dit hetzelfde blijft. Op de kaart staat Annie's of Arnold's (appel)gebak, maar zoals jullie wel weten hebben we veelal ook andere lekkernijen, zoals de vertrouwde advocaat karamel taart, dus vraag beslist naar het dagaanbod als dat al niet op de poezenborden staat. Wij hebben er nu al reuze zin in! PS. Omdat nogal wat inkoopprijzen zijn verhoogd de laatste tijd houden we ons het recht voor waar nodig, ook tussentijds, aanpassingen te maken!

2e Historische rondleiding 2023

Na de succesvolle historische rondleiding (wandeling) op 2e Paasdag 2022 met als onderwerp de herbergen en café's van Ossenisse-Zeedorp in de 19e en 20e eeuw is inmiddels een tweede rondleiding in voorbereiding.Het onderwerp van deze rondleiding betreft de polders en boerderijen van Ossenisse-Zeedorp en is met name gebaseerd op het bekende Boerderijenboek van het Land van Hulst. In tegenstelling tot dit boek staat nu veelleer de onderlinge relatie tussen de diverse bewoners van die boerderijen centraal. Ook dit keer is het niet zozeer de accuraatheid van het onderzoek, maar met name de discussie die daaruit voortkomt het meest belangrijk. Op deze manier ontstaat een steeds beter inzicht in "onze" voorouders, wie zij waren en wat zij zoals deden. De startlocatie is dit keer niet Hof ter Nesse, maar Boerderij Ondersteboven. De rondleiding zal bestaan uit een rondrit met de zonnetrein mede ondersteund door audioapparatuur onderweg. Het afgelopen jaar deden ongeveer 50 deelnemers mee met de wandeling in en om het dorp en verscheen ook een fraai boekje van die wandeling. Ook dit jaar wordt gewerkt aan een samenvattend boekje. We rekenen ook nu weer op veel deelnemers!

Versterk de Westerscheldekust 2023

Het belooft een spannend jaar te worden voor Ossenisse-Zeedorp. Sinds een aantal jaren loopt er een project onder leiding van het Grenspark Goot Saeftinghe om een aantal plaatsen langs de Westerschelde als ankerplaats voor het huidig en toekomstig toerisme in de regio te ondersteunen. Op de (anker)dorpen Ossenisse, Kreverhille, Walsoorden, Paal en Emmadorp wordt een "brug" (toegang) geslagen tussen de Westerschelde en de dorpen aan de andere zijde van de Scheldedijk. In Ossenisse betekent dit in grote lijnen dat het gevoel van de vroegere haven aan Zeedorp wordt geaccentueerd door een fraaie dijkovergang en kleine pier in de Westerschelde. In de eerste helft van de 20e eeuw werden met name bieten via binnenvaartschepen getransporteerd naar de suikerfabrieken in Sas van Gent en Dinteloord. Gedurende 2023 zijn de eerste daadwerkelijke werkzaamheden gepland. We zijn benieuwd naar het resultaat!

11e Familievis(mid)dag 2023

Jaarlijks, op de derde zaterdag van augustus, wordt de familievis(mid)dag georganiseerd. Op deze zaterdag is ons boerderijterras gesloten voor niet genodigden. Gedurende de middag wordt in de voormalige kreek een viswedstrijd georganiseerd met aansluitend een heuse prijsuitreiking en een BBQ met muzikale ondersteuning door DJ Esli van Heese. Jaarlijks kijken we hier naar uit, want het is langzaam maar zeker verworden tot een heuse familiereünie.

8e d'Ossekoppen (trim & wandel) loop 2023

Op de tweede zaterdag van september (dit jaar 9 september 2023) rekenen we weer op veel deelnemers aan de 8e d'Ossekoppen (trim & wandel) loop. Het evenement is tevens de openingsloop van het najaarscriterium van de Stichting Sport Promotie Zeeuws Vlaanderen (www.sspzvl.nl) over een aantal wedstrijden. Het parcours is ook dit jaar weer verdeeld in vier afstanden voor de kids, de korte afstand over ongeveer 6 km, de middelafstand over ongeveer 8 km en de lange afstand over ongeveer 11 km. Het inschrijfgeld staat vooralsnog op 5 euro per persoon en voor de kinderen rekenen we slechts 1 euro per kind. Eind januari vindt de jaarvergadering plaats waarin de datums definitief worden vastgesteld en het inschrijfgeld. Volg de website www.dossekoppenloop.wordpress.com en de facebook pagina van D'Ossekoppenloop voor nadere informatie. We hopen op betere weersvooruitzichten dan het afgelopen jaar, want toen was het tijdens de loop prachtig weer, maar waren de voorspellingen dramatisch. We hebben daardoor slechts 75 deelnemers, terwijl we normaliter tochop een veelvoud daarvan mochten rekenen. Niet getreurd...we gaan er weer voor rekenen op veel aanloop!

Nationale Tuinvogeltelling 2023

Het is (bijna) weer zover...de Nationale Tuinvogeltelling 2023 komt er weer aan! In het weekend van 27 tot en met 29 januari worden alle belangstellenden weer uitgenodigd om een half uurtje tuinvogels te helpen tellen. Op deze manier krijgt de vogelbescherming (www.vogelbescherming.nl) een goed inzicht in de gemiddelde stand van tuinvogels. Op de website van de vogelbescherming en onze Facebook pagina staan een tiental basiscursussen om de meest gebruikelijke tuinvogels te leren herkennen.Vanaf februari 2023 start ook Natuurpunt Waasland (Beveren en omstreken) ook met een beginnerscursus verdeeld over acht lessen (4 theorielessen en 4 excursies voor slechts 80 euro (niet leden). Bereid je alvast voor op de tuintelling door de tuinvogels trouw te voeren op een vaste plek. Binnen de kortste keren zie je diverse tuinvogels op de voerplek verschijnen en die plek kennen ze al gauw! Meld je snel aan voor de telling! Veel plezier met de Nationale Tuinvogeltelling!

1e Historische wandeling 2022

Op Zaterdag 16 april 2022 wordt de eerste historische wandeling in Ossenisse-Zeedorp georganiseerd. Ossenisse-Zeedorp heeft een "rijk" verleden; het is zaak om die levendig te houden. Tijdens deze eerste wandeling zoemen we in op de herbergen/café's die ons dorp in de afgelopen 150 jaar onderdak heeft gegeven. De wandeling begint en eindigt in het dorpshuis Hof ter Nesse in de Kipstraat en is ook toegankelijk voor oud-bewoners en belangstellenden. We vragen een kleine bijdrage van 2 euro 50 per persoon en aanmelden kan via email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We starten, na een korte inleiding, met een wandeling van ongeveer 3 km langs de meeste plaatsen waar oude café's hebben gestaan.; de wandeling duurt ongeveer 1 1/2 uur. Wie de wandeling niet kan of wil bijwonen is welkom in Hof ter Nesse, waar we de wandeling bespreken en waar vragen kunnen worden gesteld. De wandeling is het startschot voor de introductie van het stamboomcafé op Boerderij Ondersteboven. Gedurende de zomermaanden (juni tot en met september) wordt daar op de eerste donderdag van de maand een stamboommiddag georganiseerd van 13.00 tot 17.00 uur en kun je onder begeleiding nader stamboomonderzoek doen met tekst en uitleg. Deelname aan het stamboomcafé is in principe gratis, maar hapjes en drankjes zijn, indien gewenst, voor eigen rekening. Graag even aanmelden.

Merel 2022

De merel is uitgeroepen tot Vogel van het Jaar 2022! De merel blijkt van oorsprong een schuwe bosvogel uit Oost Europa en Rusland, maar heeft vervolgens ook een plekje verworven in meer geïndustrialiseerde en stedelijke gebieden van West Europa. De merel is ongeveer vuistgroot en het mannetje laat zich eenvoudig herkennen door zijn zwarte kleur met een min of meer oranje spitse snavel; het vrouwtje is bruiner van kleur. Rond het jaar 2010 telde Nederland meer dan een miljoen broedparen, maar sindsdien gaat het bergafwaarts. Ze zoeken mieren en wormen in de bodem, dus je ziet ze vaak met hun spitse snavel in de grond prikken naar voedsel. Wellicht mede door de zeer droge zomers is de grond te droog om aan voedsel te komen. Het is dus zaak extra op te letten bij de Nationale Tuinvogeltelling. De merel (het mannetje) zingt heel vroeg in de ochtend om zijn territorium af te bakenen.

Engelenhaar 2022

Bij engelenhaar denk je al gauw aan de kerstboom en niet zo snel aan een mooi natuurfenomeen in de polders. Onlangs (januari 2022) liepen we te wandelen bij Waterdunen en nabij de waterinlaat langs de kust vielen onze ogen op een verfijnd web van gesponnen draadjes tegen de dijkwand. Dit fenomeen komt je ook geregeld in vochtige wintermaanden tegen in onze polders nabij Ossenisse. Een ragfijn web van fijn gesponnen draadjes waaien in de wind tegen de glanzende geploegde akkers. Dit enorme web wordt gemaakt door miljoenen kleine spinnen (zogenaamde hangmatspinnen uit de groep hangmatspinnen en dwergspinnen. Kleine, dikwijls jonge spinnen, maken deze draadjes en laten zich daarop[ meevoeren door de wind. Dat wordt "ballooping" genoemd stond onlangs ook in De Stem te lezen in de regelmatig terugkerende rubriek "Natuurstemmen". Of de benaming ook een relatie heeft met het engelenhaar in de kerstbomen blijft een raadsel. Het is prachtig om te zien!

Westerschelde 2022

Het is alweer geleden sinds eind 2020 dat er een proef werd genomen met zes containerschepen om de diepgang van de Westerschelde te vergroten met 44 cm van 15 meter 56 naar 16 meter! Dat lijkt allemaal niet zoveel, maar dit betekent dat een schip een paar duizend ton meer kan vervoeren en dat is al gauw honderden containers. De Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit bij Rijkswaterstaat Zee en Delta heeft inmiddels de diepgang formeel vastgesteld op die 16 meter! Nu kunnen dus containerschepen met een lengte van maar liefst 400 meter door de Westerschelde! Hoeveel containers zijn dit wel niet!

Zomertortel 2022

Op 20 mei 2021 werd in Westkapelle gemeld dat Jos, de zomertortel met zender, de lange reis naar Mali (Afrika) had overleefd en weer "thuis" was gelukkig. Onderzoeker Jennifer Vreugdenhil was extra blij, want een aantal andere zomertortels met zender hadden de rest helaas niet overleefd. Onlangs lazen we weer een update van de situatie, maar nu echter minder rooskleurig, want Jos is van de radar verdwenen. Het kan natuurlijk zijn dat de zender stuk is gegaan, maar het kan ook zo maar zijn dat Jos door een predator (een roofdier) is aangevallen. Op Walcheren broeden nog slechts ongeveer 50 paren. Dit voorjaar start een nieuw project en worden weer zenders aangebracht om de zomertortels te volgen. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, want Frankrijk heeft de jacht op de vogels inmiddels verboden...nu Spanje en Portugal nog! Laten we hopen dat we volgende keer weer goed nieuws hebben te melden.

Frank Peters 2022


Er bestaat niets mooiers dan ons vlakke, lege Zeeuwse land in mist en sneeuw te fotograferen volgens Frank Peters. Hij is dan ook een fotograaf met internationale bekendheid, die inmiddels vele prijzen in de wacht wist te slepen. Sinds hij in 2017 van zijn geboorteplaats Dordrecht naar Groede verhuisde heeft hij inmiddels vele, vele foto's gemaakt "paarden zonder benen", "zwevende kerktorens" en "geheimzinnige boerderijen inde mist". Zijn expositie "Zeeuwse parels in een zee van mist" kun je op dit moment zien bij de Galerie Studio VC in Middelburg. Frank Peters is reisjournalist en schrijft artikelen voor het Bergen magazine en Wandelmagazine. Zijn advies is "gebruik bij mist de telelens in plaats van de groothoek", dat versterkt de mist en omdat het bij mist windstil is heb je geen problemen met bewegingsscherpte. Dat hij niet alleen in staat is mooie foto's te maken in de mist liet afgelopen jaar ook Gina Heynze zien, die een prachtige foto van Boerderij Ondersteboven op afstand maakte vanuit de polders.

Doorlopende activiteiten

Foto selectie